Že eno leto – Širimo nasmehe, ne okužbe

17. marec 2021

S projektom Širimo nasmehe, ne epidemije smo začeli pred skoraj natanko enim letom, ko smo ob razglasitvi epidemije prepoznali potrebo številnih starejših in drugih, ki bi jim okužba s koronavirusom lahko povzročila resne zdravstvene težave, po pomoči - predvsem pri nakupu in dostavljanju osnovnih živil in potrebščin.

Začeli smo skromno – z 10 prostovoljci ter koordinatorko uporabnikov in koordinatorko prostovoljcev. In seveda z veliko dobre volje in osnovnim ciljem: pomagati vsakomur, ki se obrne na nas, v najkrajšem času in na najvarnejši način.

Število prostovoljcev iz vse Slovenije se je hitro povzpelo na skoraj 70. Do poletja, ko smo ob preklicu epidemije tudi mi projekt začasno ustavili, smo pomagali več kot 50 posameznikom in družinam ter opravili več kot 250 nakupov, dostav in drugih oblik pomoči. V dogovoru z uporabniki in prostovoljci smo za nekatere skrbeli tudi vse poletje.

Jeseni, ko nas je zadel drugi val epidemije, smo projekt ponovno vzpostavili in omejili predvsem na področje Ljubljane. Število prostovoljcev se je tokrat ustavilo pri številki 60. Na nas se od ponovne vzpostavitve projekta obračajo predvsem stalni uporabniki, ki so se v tem času že prav spoprijateljili s svojimi prostovoljci. V zadnjem času se na nas obračajo tudi družine, ki so se zaradi okužbe s koronavirusom ali stika z okuženim znašle v karanteni. Število posameznikov in družin, ki smo jim pomagali, se je skupaj povzpelo že na več kot 70; opravljenih pa je bilo že več kot 500 pomoči.

Za nekatere uporabnike redno skrbimo že celo leto in jim pomagamo tudi pri drugih opravkih, npr. pri vožnji na zdravniške preglede, sprehodih ipd. Peščici smo pomagali pri selitvi v domove za starejše; nekatere še vedno obiskujemo. Občasno se odpravimo tudi na daljše izlete – v času neobratovanja javnega prevoza smo na primer starejšega gospoda peljali na Brezje, čez nekaj dni pa se naša prostovoljka odpravlja po uporabnico, ki po operaciji okreva v Termah Dobrna.

Če potrebujete pomoč, nam to skupaj s kontaktnimi podatki sporočite na info@petkazanasmeh.si. Če nimate dostopa do elektronske pošte, nam lahko pišete na vseh družbenih omrežjih ali pokličete na 031497607. Pomoč vam bomo zagotovili v čim krajšem času.

Če bi se želeli pridružiti ekipi prostovoljcev, izpolnite obrazec na povezavi: https: //forms.gle/rtZqwgfwtMLHkHdF9. Pomoč še vedno omejujemo predvsem na območje Ljubljane.

Petka za nasmeh v številkah

11

Let

600+

Petkarjev

60

Šol

1000+

Otrok

750.000,00 EUR

Donacij