Pogosto zastavljena vprašanja

 1. Kako lahko zaprosim za pomoč?
 2. Kako nakažem svojo Petko (donacijo)?
 3. Komu pomagamo in na kakšen način?
 4. Kako postanem Petkar in kdo sploh je Petkar?
 5. Kako doniram kot pravna oseba?
 6. Ali lahko ostanem anonimen?
 7. Rad bi vam namenil 0,5% dohodnine. Kako to storim?
 8. Rad bi se pridružil vaši ekipi. Kje se lahko prijavim?
 9. Zakaj vam lahko zaupam?
 10. Katere banke ponujajo nakazila brez provizije?
Kako lahko zaprosim za pomoč?

Posamezniki

S krajšim opisom situacije in navedbo oblike pomoči, ki bi jo potrebovali, se oglasite na elektronski naslov info@petkazanasmeh.si.

Potrebujemo naslednje podatke:

 • višino vseh družinskih mesečnih prejemkov za zadnje tri mesece:
  • plače
  • otroški dodatek
  • socialna pomoč (če jo prejemate)
  • preživnine
  • ostali prejemki in kateri
 • okvirne stanovanjske mesečne stroške družine (če gre za najemno stanovanje tudi strošek najemnine)
 • na koliko dobrodelnih oz. humanitarnih organizacij ste se v zadnjem letu obrnili in katera od teh vam je, če vam je in v kolikšnem obsegu pomagala

Ob tem bi vas prosili, če nam posredujete fotokopijo zadnje odločbe otroškega dodatka in fotokopijo odločbe denarno socialne pomoči (če jo prejemate).

Vsi zahtevani podatki so nujni za začetek postopka in brez njih prošnje ne bomo obravnavali. V nadaljevanju postopka se lahko zgodi, da vas bomo zaprosili za dokazila navedenih informacij. Vse prošnje bomo obravnavali diskretno, korektno in v najkrajšem možnem času ter v skladu z varovanjem osebnih podatkov.

Šole

S krajšim opisom situacije se nam oglasite na elektronski naslov info@petkazanasmeh.si. V najkrajšem možnem času se vam oglasimo na kontakt, ki ga boste navedli v sporočilu.

Na vrh

Kako nakažem svojo Petko (donacijo)?

Svojo donacijo nakažete na transakcijski račun dobrodelnega društva Petka za nasmeh. To lahko storite preko spletne banke ali univerzalnega plačilnega naloga (UPN). Primer izpolnjenega UPN obrazca:

Nakazilo z UPN

Če poslujete preko spletne banke, lahko izberete »nakazilo v humanitarne namene« in nakazilo opravite tam (primer NLB Klik):

Nakazilo z UPN

Na vrh

Komu pomagamo in na kakšen način?

Naša temeljna dejavnost je pomoč otrokom, v večini primerov gre za otroke, ki obiskujejo osnovno šolo. Varovanec, ki ga v sodelovanju s šolsko svetovalno službo sprejmemo pod naše okrilje, ima za celotno tekoče šolsko leto na voljo vse plačljive šolske dejavnosti in prehrano. Ob pričetku novega šolskega leta poskrbimo tudi za šolske potrebščine. Z osnovno šolo za vsakega otroka podpišemo pogodbo in se z njo zavežemo, da bomo zanj skrbeli.

Poleg tega smo pričeli izvajati tudi program pomoči starejšim osebam v stiski ter pomoči otrokom in mladostnikom, ki se soočajo s stiskami kot posledicami izkušenj različnih oblik nasilja, zlorabe in drugih travmatskih izkušenj.

Ob tem se naša dobrodelnost ne zaključi. Odzovemo se na vsako prošnjo in poizkušamo pomagati vsakomur, ki se znajde v stiski.

Na vrh

Kako postanem Petkar in kdo sploh je Petkar?

Petkar lahko postane vsak, ki se z dano besedo zaveže, da bo preko celotnega leta namenjal 5€ (petko) ali več, našemu društvu in s tem pomagal otrokom. Po potrditvi in prvem nakazilu postane polnopravni član društva. Spletni obrazec za prijavo najdete TUKAJ.

Na vrh

Kako doniram kot pravna oseba?

Postopek je enak kot pri nakazilu, ki ga izvede fizična oseba. Nakazilo izvedete na naš TRR. Seveda pa ob tem z veseljem podpišemo donatorsko pogodbo in upoštevamo vaše želje. Zato je najlažje, če se z željo po nakazilu obrnete na naš elektronski naslov info@petkazanasmeh.si, kjer se bomo dokončno dogovorili o vseh formalnostih. Z donacijo bo vaše podjetje postalo Podjetje z nasmehom.

Na vrh

Ali lahko ostanem anonimen?

Seveda. Ob prijavi označite to možnost in upoštevali bomo vašo željo ter vam zagotovili popolno anonimnost.

Na vrh

Rad bi vam namenil 0,5% dohodnine. Kako to storim?

Na voljo sta dve možnosti.

 1. Na spletni strani https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/OpenPortal/CommonPages/Opdynp/PageD.aspx?category=namenitevdeladohodnine_fo opravite brezplačno registracijo ter izpolnite obrazec Doh-Don. Podatke o društvu najdete tukaj.
 2. Natisnite obrazec, izpolnite ga in odnesite/pošljite na finančni urad.

Na vrh

Rad bi se pridružil vaši ekipi. Kje se lahko prijavim?

Vedno smo veseli novih poznanstev in oseb, ki bi želele pomagati s svojimi idejami, izkušnjami in z željo, da združimo moči in polepšamo otroški svet. Če bi se tudi vi radi pridružili naši mali, a velikosrčni ekipi, nas kontaktirajte preko elektronskega naslova info@petkazanasmeh.si in z veseljem vas povabimo na kavo in klepet.

Na vrh

Zakaj vam lahko zaupam?

Petka za nasmeh je organizacija, kjer doniranih sredstev ne porabljamo za nič drugega kot pomoč. Vsi, ki sodelujemo pri delovanju društva, to počnemo brezplačno. Banka, pri kateri imamo odprt račun, nam od samega začetka omogoča brezplačno poslovanje brez kakršnihkoli provizij in stroškov. Pisarno, ki jo uporabljamo, pa nam Mestna občina Ljubljana daje v najem brezplačno.

Vse naše transkacije so na voljo vsem Petkarjem in mesečno si lahko ogledajo celotno finančno poslovanje društva.

Hkrati pa so naša vrata vedno odprta za kakršnokoli dodatno informacijo o poslovanju.

Na vrh

Katere banke ponujajo nakazila brez provizije?
 • Addiko Bank
 • Intesa Sanpaolo
 • Abanka (samo s sklicem SI 00 50555505)
 • NLB (samo s sklicem SI 00 50555505)
 • Sberbank
 • Nova KBM
 • Gorenjska banka
 • SKB
 • Delavska hranilnica
 • BKS Bank
 • LON
 • Deželna banka Slovenije

Na vrh

Petka za nasmeh v številkah

11

Let

600+

Petkarjev

60

Šol

1000+

Otrok

750.000,00 EUR

Donacij