Frizerji in pedikerji

8. marec 2021

»Za lepšo starost« je slogan, ki mu v Dobrodelnem društvu Petka za nasmeh sledimo že nekaj časa. Da bi bila starost resnično lepa, smo pomoč v obliki mesečnih nakupov hrane in osnovnih potrebščin, ki jo nudimo starostnikom, v dogovoru z Banko Sparkasse in s pomočjonjihove donacije razširili tudi na nudenje frizerskih in pedikerskih storitev tistim starostnikom, ki si teh storitev zaradi socialne stiske ne morejo privoščiti.

Idejo smo predstavili centrom za socialno delo in drugim inštitucijam, ki se ukvarjajo s starejšimi. Odziv je bil zelo dober. Sodelovanje smo do sedaj sklenili s Centrom za socialno delo Gorenjska, enota Škofja Loka, Domom Petra Uzarja iz Tržiča, Domom Viharnik iz Kranjske Gore, Centom za socialno delo Severna Primorska, Centrom za socialno delo Spodnje Podravje, enota Ptuj, Skupino za samopomoč v Ljutomeru, ki deluje pod okriljem Zveze društev za socialno gerontologijo Slovenije, Centrom za socialno delo Osrednja Slovenija – zahod, enota Kočevje, Centrom za socialno delo Celje, enota Šentjur pri Celju, Centrom za pomoč na domu Maribor in Zavodom za oskrbo na domu Ljubljana.

Prva, ki smo jo polepšali in ji s pomočjo medicinske pedikure odpravili bolečine v prstih in stopalih, je bila gospa, za katero že eno leto skrbimo v okviru našega projekta pomoči Širimonasmehe, ne okužbe. Kot »čisto naša« je bila pravi uvod v lepo akcijo. Sledili so ji starostniki iz Tržiča, za katere so poskrbeli preko oskrbe na domu. Kar štirinajst starostnikov je bilo deležnih pedikerskih storitev, frizerka jih bo obiskala v prihodnjih dveh tednih. Da na nas čaka gospa, ki je zelo vesela, da bo lahko šla k frizerju, so nam sporočili iz Škofje Loke, deset starostnikov s področja Ptuja pa bo v prihodnjih dneh obiskala frizerka iz Dornave. Računamo, da bomo frizerske in pedikerske storitve lahko ponudili vsaj 150 starejšim iz vse Slovenije.

V Petki za nasmeh smo se za to, da del sredstev, ki so jih donirali pri Banki Sparkasse, namenimo plačilu frizerskih in pedikerskih storitev socialno ogroženim starostnikom, odločili, ker menimo, da ni dovolj, da življenje (in z njim starost) preživimo, ampak je pomembno in si zaslužimo, da ga živimo. Zato nam veliko pomeni, da ljudem ne pomagamo samo pri nakupuosnovnih življenjskih potrebščin, ampak jim s pomočjo donacije omogočimo več kot le preživetje. Starost si zasluži, da je resnično lepa.

Petka za nasmeh v številkah

11

Let

600+

Petkarjev

60

Šol

1000+

Otrok

750.000,00 EUR

Donacij