Mednarodni dan otrok žrtev nasilja

4. junij 2019

Danes obeležujemo mednarodni dan otrok žrtev nasilja, ki ga je leta 1982 razglasila generalna skupščina Združenih narodov zaradi ogromnega števila nedolžnih palestinskih in libanonskih otrok žrtev izraelskega nasilja.

Po podatkih Unicefove raziskave iz leta 2017 je kar 75 odstotkov otrok v starosti od dveh do štirih let oziroma 300 milijonov otrok na svetu deležnih telesnega kaznovanja in/ali psihološkega nasilja doma s strani skrbnikov. Eden od štirih otrok, mlajših od pet let, oziroma kar 176 milijonov otrok na svetu, živi z materjo, ki je žrtev nasilja s strani svojega partnerja.

Zaskrbljujoči so tudi podatki o drugih vrstah nasilja nad otroki in mladostniki, od zanemarjanja in ekonomskega nasilja do spolnega in medvrstniškega nasilja. Rezultati omenjene raziskave kažejo, da je skoraj 130 milijonov oziroma več kot tretjina učencev v starosti od 13 do 15 let doživela medvrstniško nasilje. 15 milijonov mladoletnic med 15. in 19. letom je bilo prisiljenih v spolne odnose, večinoma s strani poznane osebe. Le en odstotek žrtev spolnega nasilja pa je poiskalo strokovno pomoč.

Kakršno koli nasilje za otroka ali mladostnika pomeni travmatično izkušnjo, negativno vpliva na njegov fizični, psihični in socialni razvoj ter lahko povzroči trajne čustvene in kognitivne motnje. Zato je izjemno pomembno zgodnje prepoznavanje in nudenje vse potrebne pomoči otrokom, ki so se soočili ali se soočajo z različnimi oblikami nasilja.

Ker je v Sloveniji področje psihološke in psihoterapevtske pomoči za otroke in mladostnike izjemno podhranjeno, v Petki za nasmeh v sodelovanju z Inštitutom za psihološko svetovanje in izobraževalno razvojne projekte, Društvom za nenasilno komunikacijo in Inštitutom za družinsko terapijo nudimo psihološko svetovanje in psihoterapevtsko pomoč otrokom in mladostnikom, ki se med odraščanjem soočajo z različnimi oblikami nasilja in drugimi travmatskimi izkušnjami ter prihajajo iz socialno ogroženih družin in si tovrstne pomoči ne morejo privoščiti. 🌻

Med drugim pomagamo sedemletnemu dečku in njegovemu mlajšemu bratcu, ki sta bila dalj časa žrtvi hudega nasilja in priči nasilja nad svojo mamo. Storilec, oče obeh otrok, je večkrat celo grozil, da bo mamo ubil. Dečka si zato ne upata vstopiti v stanovanje, kjer se je dogajalo nasilje, strah ju je, da bosta ostala brez mame, seveda pa se bojita tudi stika z očetom, ki je od zadnjega nasilnega dogodka v priporu.

Če želite tudi vi pomagati otrokom, ki so se znašli v psihološki stiski, lahko sredstva donirate na sledeč način:

Vsi otroci si zaslužijo srečno otroštvo. Hvala, da si skupaj z nami prizadevate za to!

Petka za nasmeh v številkah

11

Let

600+

Petkarjev

60

Šol

1000+

Otrok

750.000,00 EUR

Donacij