Petkino šolsko leto 2019/2020

9. julij 2020

Po plačilu junijskih stroškov, ki ga že tradicionalno opravimo v juliju, bo malce nenavadno šolsko leto 2019/20 tudi za nas uradno zaključeno. Preden se tudi za nas začnejo počitnice, preglejmo še delovanje Petke za nasmeh v tem letu. V letošnjem šolskem letu smo vsak mesec smo skrbeli za 140 otrok s 30 osnovnih šol. Ob tem v sodelovanju z Društvom za nenasilno komunikacijo in inštitutom ISA ter Inštitutom za družinsko terapijo omogočamo psihosocialno pomoč več kot 10 otrokom, ki so se znašli v hudi stiski. Več o pomoči otrokom lahko preberete na povezavi.

Kot že nekaj let bomo v dogovoru s šolami opravili tudi nakup delovnih zvezkov, šolskih potrebščin in drugih pripomočkov za učence, za katere skrbimo čez leto. Za ta namen ponovno nameravamo zagotoviti vsaj 5.000 €.

Ob koncu leta 2019 smo ponovno pripravili Petkin koledar. Decembra smo v zameno za simbolično »petko« med Petkarje in druge podpornike raznosili, razdelili in razposlali več kot 400 koledarjev. Kmalu bomo začeli tudi s pripravo koledarja za leto 2021.

Z začetkom koledarskega leta smo ponovno zagnali možnost doniranja prek SMS-sporočil s ključno besedo JESEN5. Sredstva, zbrana na ta način, so poleg drugih donacij namenjena pomoči starejšim, v okviru katere za 10 starostnikov oziroma parov zagotavljamo mesečne nakupe hrane.

Pod posebnim namenom Za azilni dom zbiramo tudi sredstva za pomoč otrokom in mladostnikom, ki bivajo v azilnem domu. V preteklem šolskem letu smo za njihove dejavnosti namenili približno 900 €.

O dodatnih akcijah, ki so potekale v času epidemije, smo obširneje poročali v drugih objavah. V okviru projekta Širimo nasmehe, ne okužbe je 65 prostovoljcev skupaj opravilo več kot 350 dostav oziroma drugih oblik pomoči. Okoli 40 družinam in 65 študentom pa smo skupno namenili več kot 25.000 € v obliki plačila najemnin in položnic za bivanjske stroške ter vrednostnih kartic za nakup živil. Prošenj v okviru pomoči staršem in študentom v stiski je po preklicu epidemije manj, seveda pa poskušamo pomagati vsakemu posamezniku oziroma družini, ki se obrne na nas.

Še nekaj besed o prejetih sredstvih. Petkarjev nas je trenutno okoli 600. V letošnjem šolskem letu smo skupaj porabili 63.000 €, na naš račun pa je prispelo okoli 68.000 €. Številke so višje kot v zadnjih letih zaradi že omenjenih akcij pomoči staršem in študentom v stiski v času epidemije, ko smo za individualne prošnje namenili več sredstev kot pretekla leta, hkrati pa smo več sredstev za ta namen tudi prejeli.

Za nami je dobrih 7 let delovanja. Skupaj smo pomagali že več kot 1.000 otrokom in zbrali več kot 350.000 € za pomoč otrokom in drugim ljudem v stiski.

Temelj našega delovanja še vedno ostaja naša družina Petkarjev in Petkark, ki ji ob koncu šolskega leta namenjamo iskreno zahvalo. Zaradi vas lahko lajšamo stiske tistih, ki to najbolj potrebujejo.

Želimo vam predvsem varno in zdravo poletje. Epidemija nam je ponovno pokazala, kako pomembne so solidarnost, pripravljenost priskočiti na pomoč in skrb za sočloveka v stiski. Obljubimo, da se bomo teh vrednost držali tudi v naslednjem šolskem letu.

Petka za nasmeh v številkah

11

Let

600+

Petkarjev

60

Šol

1000+

Otrok

750.000,00 EUR

Donacij