Šolsko leto 2020/2021

12. julij 2021

Po plačilu junijskih stroškov, ki ga že tradicionalno opravimo v juliju, bo šolsko leto 2020/21 tudi za nas uradno zaključeno. Preden se tudi za nas začnejo počitnice, preglejmo še delovanje Petke za nasmeh v tem letu.

V letošnjem šolskem letu smo vsak mesec skrbeli za več kot 140 otrok s 26 osnovnih šol in dveh nogometnih klubov. Ob tem v sodelovanju z Društvom za nenasilno komunikacijo in inštitutom ISA ter Inštitutom za družinsko terapijo omogočamo psihosocialno pomoč več kot 10 otrokom, ki so se znašli v hudi psihološki stiski. Več o pomoči otrokom lahko preberete na povezavi.

Kot že nekaj let bomo v dogovoru s šolami opravili nakup delovnih zvezkov, šolskih potrebščin in drugih pripomočkov za učence, za katere skrbimo čez leto. Za ta namen nameravamo zagotoviti približno 10.000 €.

Tudi v tem šolskem letu smo ohranili možnost doniranja prek SMS-sporočil s ključno besedo JESEN5. Sredstva, zbrana na ta način, so poleg drugih donacij namenjena pomoči starejšim, v okviru katere zanje zagotavljamo mesečne nakupe hrane. S pomočjo donacije Banke Sparkasse smo projekt pomoči starejšim razširili tudi na nudenje frizerskih in pedikerskih storitev tistim, ki si teh storitev ne morejo privoščiti. Do danes smo polepšali že 170 starostnikov in starostnic.

Pod posebnim namenom Za azilni dom zbiramo sredstva za pomoč otrokom in mladostnikom, ki bivajo v azilnem domu in integracijski hiši. V preteklem šolskem letu smo za njihove dejavnosti namenili približno 1000 €.

Ob koncu koledarskega leta smo ponovno pripravili Petkin koledar. Decembra smo v zameno za simbolično »petko« med vas raznosili, razdelili in razposlali več kot 500 koledarjev. Kmalu bomo začeli tudi s pripravo koledarja za leto 2022.

Zaradi ponovne razglasitve epidemije v jeseni 2020 smo ponovno zagnali projekt Širimo nasmehe, ne okužbe, ki smo ga pred nekaj dnevi zaključili. V tem času je okoli 50 prostovoljcev in prostovoljk, večinoma iz Ljubljane, redno pomagalo 20 starejšim in drugim, ki bi jim okužba s koronavirusom lahko povzročila resne zdravstvene težave, predvsem pri nakupu in dostavljanju osnovnih živil in potrebščin. V času od marca 2020 so prostovoljci skupaj opravili več kot 700 pomoči.

V začetku leta smo ponovno pomagali tudi študentom, ki jih je prizadela epidemija. Mednje smo v obliki plačila najemnin in položnic za bivanjske stroške ter vrednostnih kartic za nakup živil razdelili več kot 10.000 €. V sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem smo pomagali tudi 50 študentom Univerze na Primorske, ob koncu študijskega leta pa smo s pomočjo donacije Mohanji Slovenija s paketi prehranskih in higienskih izdelkov razveselili 10 študentk Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Epidemija je seveda prizadela tudi druge prebivalke in prebivalce oziroma družine. Takšnim smo v zadnjem šolskem letu namenili okoli 5.000 €, v sodelovanju z Delavsko svetovalnico pa smo njihovim uporabnikom in uporabnicam v socialni stiski namenili okoli 6.500 €.

Še nekaj besed o prejetih sredstvih. Petkarjev nas je trenutno okoli 600. V letošnjem šolskem letu smo skupaj porabili 72.000 €, na naš račun pa je prispelo okoli 83.000 €. Številke so višje kot v preteklih letih zaradi dodatnih akcij pomoči, za katere smo zbrali in namenili več sredstev kot ponavadi, ter večjih donacij Podjetij z nasmehom, ki smo jih prejeli ob koncu leta 2020.

Za nami je dobrih 8 let delovanja. Skupaj smo pomagali že več kot 1.000 otrokom in zbrali več kot 400.000 € za pomoč otrokom in drugim ljudem v stiski.

Naša družina Petkarjev in Petkark vsa ta leta ostaja temelj našega delovanja. Zato jim ob koncu šolskega leta namenjamo iskreno zahvalo v imenu celotne ekipe, predvsem pa v imenu vseh otrok, družin, študentov, starejših in drugih, ki so se znašli v stiski - z vašo pomočjo pa to stisko lahko vsaj deloma ublažimo.

Želimo vam nasmejano, sproščeno in brezskrbno poletje. Vseeno pa pazite nase in na ljudi okoli sebe; medsebojna pomoč in solidarnost ostajata temelj srečne prihodnosti.

Petka za nasmeh v številkah

11

Let

600+

Petkarjev

60

Šol

1000+

Otrok

750.000,00 EUR

Donacij